Ο George Stephen εργαζόταν στο μεταλλουργείο Weber Brothers Metal Works, ένα εργοστάσιο με εξειδίκευση στην κατασκευή σημαδούρων θαλάσσης από εξελασμένα ημισφαίρια, τα οποία στη συνέχεια συγκολλούνταν για τη δημιουργία μιας πλήρους σφαίρας που θα λειτουργούσε ως σημαδούρα. Ξαφνικά μια μέρα, ο George συνειδητοποίησε ότι η λύση στο πρόβλημά του με το BBQ ήταν κάτω από τη μύτη του. Πήρε ένα ημισφαίριο, του έβαλε πόδια, άνοιξε τρύπες στον πάτο του για να κυκλοφορεί ο αέρας και μετά τοποθέτησε ένα άλλο ημισφαίριο από πάνω σαν καπάκι. Και ιδού! Μπροστά του βρισκόταν μια ψησταριά. Η πρώτη σκεπαστή ψησταριά του κόσμου είχε γεννηθεί και μαζί της ξεκίνησε μια επανάσταση στο BBQ.
Το μπάρμπεκιου είναι τέχνη κι επιστήμη. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι πάθος. Αυτό ακριβώς αισθανόταν ο George Stephen, ιδρυτής της Weber και εφευρέτης της επαναστατικής σκεπαστής ψησταριάς, για το ψήσιμο. Εμπνεύστηκε από το πάθος του να μπορεί να ψήνει τις καλύτερες μπριζόλες για την οικογένεια και τους φίλους του. Για εκείνον, όπως και για πολλούς από εμάς, το παν ήταν η εμπειρία, η δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο και να περάσει αξέχαστες στιγμές με τους αγαπημένους του.
Το 1952 ο George Stephen δεν σκεφτόταν να αλλάξει την κουλτούρα του BBQ ούτε να δημιουργήσει μια παγκόσμια μάρκα. Το μόνο που ήθελε ήταν να βρει έναν τρόπο να ψήνει τέλειες μπριζόλες, χωρίς να τον νοιάζει ο καιρός. Είχε βαρεθεί τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που αντιμετώπιζε με όλες τις ψησταριές που είχε κατά καιρούς. Είχε βαρεθεί να μην μπορεί να ψήνει όταν φύσαγε λίγο παραπάνω ή όταν λίγες σταγόνες βροχής ήταν αρκετές για να καταστρέψουν το μπάρμπεκιου. Στη δεκαετία του ’50 που λανσαρίστηκε η σκεπαστή ψησταριά, οι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί όταν ο George Stephen τους έδειχνε αυτή την εντελώς ασυνήθιστη και παράξενη ψησταριά. Μόλις όμως δοκίμαζαν την απίθανη μπριζόλα από τη σχάρα, καταλάβαιναν αμέσως τις κρυμμένες δυνατότητες που είχε.
Πρώτο και κύριο, αυτό που έκανε και εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά, είναι το καπάκι. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της ψησταριάς σας, και ο χρυσός κανόνας είναι: «Χρησιμοποιείτε πάντα το καπάκι!». Μαζί με την εφεύρεση της ψησταριάς Weber, ο George επινόησε επίσης και τη μέθοδο του έμμεσου μαγειρέματος, που επιτρέπει στη θερμότητα να κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό, παρέχοντας έτσι την τέλεια λύση για φαγητά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Μαζί με το καπάκι είχε ξαφνικά ένα προϊόν που μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να ψήνει τις τελειότερες μπριζόλες. Έτσι, αυτό που κάποτε ήταν ένα «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό», με τον καιρό έγινε αναπόσπαστο τμήμα της ψησταριάς. Τόσο
αναπόσπαστο όσο και η σχάρα μαγειρέματος. Η Weber θα μπορούσε εύκολα να επαναπαυτεί στις δάφνες της. Αλλά για μερικούς από εμάς, το «OK» δεν είναι αρκετό. Έκτοτε, η Weber έχει διανύσει πολύ δρόμο, και τώρα είναι ένας κορυφαίος κατασκευαστής όχι μόνο ψησταριών κάρβουνου, αλλά και ψησταριών υγραερίου και ηλεκτρικών ψησταριών.
Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στα προϊόντα μας και στη φιλοσοφία μας για πάθος, τελειότητα και καινοτομία.
Jim Stephen, Πρόεδρος Δ.Σ. Weber-Stephen
Products, γιος του ιδρυτή George Stephen
Αυτή η θετική αίσθηση του ανικανοποίητου σημαίνει ότι οι ψησταριές της Weber συνεχώς βελτιώνονται – ανοίγοντας πάντα το δρόμο και ανεβάζοντας πάντα τον πήχη.
Το 1985 η Weber άλλαξε ριζοσπαστικά τις ψησταριές υγραερίου για μία ακόμη φορά, λανσάροντας τις ειδικές ράβδους Flavorizer® με το μοντέλο Genesis. Μια εφεύρεση που απέτρεπε τη δημιουργία φλόγας και έκανε το φαγητό που ψηνόταν σε ψησταριά υγραερίου να έχει τη γεύση ενός φαγητού που ψήνεται στα κάρβουνα.
Το 2018 θα είναι ακόμα μια χρονιά με μεγάλες καινοτομίες από τη Weber. Με την Pulse**, αυτή τη φορά ανοίγει μια καινούργια διάσταση στα ηλεκτρικά BBQ.
Για την Weber, μια ψησταριά είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα κομμάτι μέταλλο. Είναι το έναυσμα για το πάθος για τη μαγειρική, που υπερβαίνει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της ψησταριάς και αγγίζει βαθιά κάθε λάτρη του μπάρμπεκιου με τρόπο που ξεπερνάει τις τεχνικές και μηχανικές προδιαγραφές.
Δεν ανήκουμε στον τομέα της μεταλλουργίας, αλλά στον τομέα της ψυχαγωγίας.
Jim Stephen
Είναι αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχουν οι βραδιές του μπάρμπεκιου, η χαλαρή διάθεση, το νόστιμο φαγητό, η όμορφη συντροφιά που μοιράζεται ευτυχισμένες στιγμές δίπλα στη φωτιά, μακριά από το άγχος και τη φασαρία. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία ο George Stephen έχτισε την εταιρεία. Αυτό ήταν το πιστεύω του, και το μεταβίβασε σε κάθε υπάλληλο της Weber, για να το μεταβιβάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους
σε άλλους. Και αυτό αποτελεί τα θεμέλια της Weber του σήμερα. Το όραμα να αποκτήσουν οι άνθρωποι καλύτερες ψησταριές και να εμπνευ- στούν για να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες μαζί με τους αγαπημένους τους. Αυτός είναι ο Τρόπος της Weber. Όλα γαρνιρισμένα με μυριάδες νόστιμες λιχουδιές που δημιουργούνται ακριβώς κάτω από το καπάκι!